Make your own free website on Tripod.com

Intia

Lämpötilat
Etusivu
Nähtävyydet
Faktat
Sijainti yms.
Kasvillisuus
Uusiutumattomat, Uusiutuvat luonnonvarat
Lämpötilat
Eläimet
Historia, Uskonto
Intian luonnonvarat
Tsunamin jälkeinen tilanne

Intian vuodenaikoja on kuusi epävirallisen luokituksen mukaan. Tosin tämäkin on totuus vain keskimäärin. Paikalliset sääolot vaihtelevat suuresti. Nämä vuodenajat olisivat: Talvi, viileä, kevät, kuuma, märkä ja syksy. Jako kyllä ontuu, sillä minusta ainakin syksy ja kevät pitäisi vaihtaa keskenään, jos niitä verrataan meikäläisiin vuodenaikoihin.

Talvi on suunnilleen marraskuun puolivälistä tammikuulle. Silloin vuoristoissa on jopa kylmää, Darjeelingissa muutama lämpöaste ja etelässä 25-32 lämmintä. Sateet ovat vähäisiä ja niitä sattuu vain muutamilla seuduilla.

Viileä kausi kestää tammikuulta maaliskuun puoliväliin. Sateet ovat lähes tuntemattomia, lämpötila nousee vähitellen yli kolmenkymmenen paitsi vuoristoissa. Rannikkokaupunkien päivälämpötilat pysyvät yleensä koko vuoden tasaisesti 29-33 asteessa.

Kevät (tai oikeammin syksy) on maaliskuulta toukokuulle. Silloin on kuivaa ja kuumuus alkaa rasittaa erityisesti sisämaassa. Luonto on monesti palaneen ruskeaa.

Kuuma kausi edeltää monsuunisateita toukokuulta kesäkuulle. Silloin sisämaassa mitataan yli neljänkymmenen asteen helteitä varjossa - eikä varjoa juuri ole, sillä aurinko paahtaa suoraan ylhäältä. Se vaatii jo tottumista pohjoismaalaiselta, ja paljon juotavaa. Englantilaiset siirtomaaherrat siirtyivät kuuman kauden ajaksi ylös vuoristoon. Tällaisia pakopaikkoja on etelässäkin.

Märkä kausi liittyy monsuunisateisiin. Ne liikkuvat yleensä kalenterin tarkkuudella alkaen eteläkärjestä kesäkuun alussa ja siirtyen yli maan heinäkuulle tultaessa. Sateet ovat paikoittain hyvin runsaita, esimerkiksi 500-700 mm kuukaudessa. Kaupunkien kaduilla voi tulvia ja talojen ensimmäiset kerrokset jäävät veden valtaan ajoittain. Gangesin vesi nousee 12 metriä Varanasissa (Benares). Lämmintä on edelleen. Sateet saattavat välillä laantua, mutta monsuunirintama pyyhkäisee uudelleen maan yli nyt takaisinpäin Himalajalta merelle. Marraskuulle tultaessa sateet yleensä ovat ohi. Kaikkialla ei suinkaan sada, eikä sade ole yhtäjaksoista.

Syksy sijoittuu keskiosissa maata syyskuun loppupuolelta marraskuulle, kun sateet vähitellen väistyvät ja ilma alkaa viilentyä. Tämä on rehevää ja kukkaloistoista aikaa ja vastaa parhaiten meidän kevättämme.